Wist je dit over cordyceps?

01-05-2023

Anders dan de populaire HBO-serie The Last of Us doet vermoeden, is Cordyceps sinensis een kostbare medicinale paddenstoel die op 3000 tot 5000 meter hoogte groeit in het Himalaya-hooggebergte en andere bergketens in Tibet en China. Cordyceps heeft een versterkende en opwekkende werking op lichaam en geest; het is een effectief tonicum. Het wordt ingezet om de gezondheid en vitaliteit te verbeteren, veroudering tegen te gaan en verschillende ziektebeelden te behandelen.

Cordyceps wordt ook wel ‘Winterworm, Zomergras’ genoemd. In de winter gebruikt wilde Cordyceps de rups van een bepaald soort nachtvlinder als gastheer. Schimmeldraden, ofwel mycelia, verspreiden zich door het lichaam van de rups, die daardoor mummificeert. In de zomer vormt zich een boonvormig vruchtlichaam (paddenstoel) boven de grond dat al meer dan 2000 jaar wordt geplukt en toegepast in de kruidengeneeskunde. Wilde Cordyceps is zeldzaam en bovendien erg duur.

Cordyceps voor verwerking in voedingssupplementen wordt kunstmatig geteeld op een natuurlijke voedingsbodem zoals rijst. Op deze manier vindt er verantwoorde kweek plaats zonder dat er rupsen aan te pas komen. En hoewel alleen de mycelia kunstmatig gekweekt worden zonder vorming van de vrucht, laat onderzoek zien dat de actieve bestanddelen overeenkomen met die van de wilde variant. Bijkomend voordeel van kweek is dat er gecontroleerd kan worden op kwaliteit en vervuilende en ongewenste stoffen in het product.