Er zullen weinig mensen zijn die nog nooit gehoord hebben van probiotica. Dit zijn preparaten met levende micro-organismen erin die gunstige effecten hebben op onze gezondheid. Deze zijn in diverse vormen als voedingssupplement verkrijgbaar, maar ook vind je ze soms in de supermarkt als toevoeging aan zuivelproducten. Naast probiotica heb je ook prebiotica. Dit zijn bepaalde soorten vezels die als voedsel dienen voor onze eigen darmbacteriën en op deze manier helpen om onze darmen gezond te houden. Sinds niet al te lange tijd zijn daar postbiotica bijgekomen. Net als probiotica bevatten postbiotica micro-organismen. Maar een belangrijk verschil tussen beide soorten preparaten is dat postbiotica niet-levende micro-organismen bevatten én dat deze vaak ook nog gezonde stofjes (zogenoemde metabolieten) bevatten die door deze micro-organismen zijn aangemaakt toen ze nog wel leefden. (De term ‘postbioticum’ betekent letterlijk ‘na het leven’.) Het is heel interessant dat niet alleen levende micro-organismen een gunstige invloed kunnen hebben op onze gezondheid, maar dat postbiotica ook invloed hebben en zelfs bepaalde voordelen hebben. Wetenschappers zijn steeds meer bezig de gezondheidseffecten van verschillende postbiotica in kaart te brengen. Hierbij gaat het soms om een postbioticum met metabolieten en in andere gevallen over een postbioticum zonder metabolieten.
Postbioticum op basis van gistfermentaat verhoogt de weerstand tegen griep en verkoudheid
Twee studies met een specifiek postbioticum (gedroogd fermentaat van bakkersgist met de naam 'Epicor') bij gezonde mensen laten zien dat dit fermentaat een positieve invloed kan hebben op onze weerstand tegen luchtweginfecties. Gedurende 12 weken gebruikten de in totaal 232 deelnemers aan beide studies 500 mg van dit postbioticum per dag. Er werd een afname gezien in de kans dat iemand griep kreeg of verkouden werd. En als dit dan tóch gebeurde, dan was iemand een dag eerder vrij van symptomen. Gedroogd gistfermentaat werd goed verdragen door de deelnemers aan deze studies en er werden geen significante bijwerkingen gezien.
Toevallige ontdekking
De gunstige effecten van dit postbioticum op het immuunsysteem werden eerder bij toeval ontdekt. In een Amerikaanse productiefaciliteit waar dit gistfermentaat werd verwerkt in diervoeders viel na decennia op dat de medewerkers die in contact kwamen met hiermee zich minder vaak ziek meldden dan medewerkers die andere werkzaamheden hadden binnen het bedrijf. Bloed en speeksel van beide groepen medewerkers werden onderzocht en hieruit bleek dat langdurige blootstelling aan dit gistfermentaat een gunstige invloed heeft op de werking van bepaalde immuuncellen en antistoffen in ons lichaam die een belangrijke rol spelen bij de weerstand tegen virussen.