Waarom een supplement met quercetine?

03-05-2023

Quercetine is een stof met veelbelovende eigenschappen ter ondersteuning van de weerstand. Het is een plantaardige stof, een (citroen)geel pigment, die tot de groep van bioflavonoïden wordt gerekend. Quercetine is te vinden in appels, bessen, bramen, uien, thee, knoflook, bieslook, peper, koriander, venkel, koolsoorten, kappertjes, cacao, sperziebonen, noten, citrusvruchten en tomaten.

Door bewaren bij hoge temperaturen en het bewerken van voedsel (koken, schillen) gaat deze waardevolle stof deels verloren. Daarnaast is quercetine uit de voeding niet goed opneembaar. De inname van quercetine uit voeding varieert per land van 5-80 mg/dag met uitschieters tot 250-500 mg/dag. Wanneer quercetine in een speciaal ontwikkeld productieproces wordt gemengd met fosfatidylcholine, een vettige stof die van nature in het lichaam voorkomt, ontstaat een goed opneembare vorm (de zogenoemde fytosomale vorm) van quercetine. Met quercetine als supplement kan de inname aanzienlijk worden verhoogd wat wenselijk kan zijn op momenten dat het immuunsysteem wat extra steun kan gebruiken zoals tijdens het pollen- of griepseizoen. Quercetine fungeert daarnaast als een zeer krachtige antioxidant die lichaamscellen beschermt tegen schade en veroudering.