Ken je dat? Van die onaangename visboertjes nadat je een visoliesupplement hebt ingenomen? Voor veel mensen is dat een reden om visolie voortaan links te laten liggen. Maar aangezien visolie en de omega 3-vetzuren EPA en DHA van groot belang zijn voor onze gezondheid, is het toch de moeite waard om na te gaan waar dit eigenlijk door komt en of er ook iets aan gedaan kan worden.
Te lang in de maag
Er zijn verschillende redenen voor deze onaangename visoprispingen. Sommige mensen hebben vanwege hun fysiologie nou eenmaal meer last van oprispingen dan anderen. Dit heeft te maken met de snelheid van de maagontlediging. Hoe langer voedsel in de maag blijft, hoe groter de kans op oprispingen. Een visoliesupplement blijft dan gewoon langer in de maag en heeft meer tijd om deze "smaak" te ontwikkelen.
Bovendien vindt de maagontlediging langzamer plaats als we een grote vetrijke maaltijd hebben gegeten, te weinig kauwen, uitgedroogd zijn, of koolzuur- of alcoholhoudende dranken drinken. Chronische stress is ook een veelvoorkomende oorzaak van een tragere maagontlediging. Als we in dergelijke situaties een visoliesupplement nemen, is de kans op oprispingen ook groter.
Visolie kan snel bederven
Visoprispingen na het innemen van een visoliesupplement kan er echter ook op wijzen dat de visolie niet van de hoogste kwaliteit is en al (in enige mate) bedorven is. De vetzuren in visolie zijn zeer gevoelig. Ze kunnen snel oxideren. Dit betekent dat de olie al heeft gereageerd met zuurstof uit de lucht omdat deze niet snel genoeg verwerkt en beschermd is. Dit kan gebeuren wanneer de vis vóór de verwerking lange afstanden moet afleggen (bijvoorbeeld bij intercontinentaal transport), of wanneer het productieproces te veel bewerkingsstappen heeft en niet mild genoeg is. Een onaangename visoprisping kan dus een teken zijn dat de visolie minder vers is. Het heeft dan een sterke vissmaak (en -geur) of zelfs een ranzige smaak. Zeer verse visolie ruik of proef je nauwelijks.
Hoe herken je een kwaliteitsproduct?
Let bij het kopen van visoliesupplementen vooral op de kwaliteitsmaatregelen die genomen zijn om de zogenoemde TOTOX-waarde (TOTale OXidatie-waarde) zo laag mogelijk te houden. Deze waarde geeft de mate van oxidatie van de visolie aan, en geeft een beeld van de versheid en kwaliteit van het product. Hoe hoger de TOTOX-waarde, hoe meer oxidatie er heeft plaatsgevonden en hoe minder vers de visolie. Dit heeft ook een negatieve invloed op de werkzaamheid van het product. Hoe lager de TOTOX-waarde, hoe beter de kwaliteit en werkzaamheid van de visolie. Visolie met een lage TOTOX-waarde zou nauwelijks naar vis moeten smaken of ruiken, en nauwelijks onaangename visoprispingen mogen produceren.
Bewaaradviezen
Visolie is dus gevoelig. Bescherm het tegen warmte (temperaturen boven 25° Celsius) en te veel licht. Sluit uw product goed af na elk gebruik, en bewaar het bij voorkeur koel en donker. En gebruik het netjes dagelijks zodat de verpakking snel genoeg op is. Let ook op de bewaaradviezen op de verpakking van uw visoliesupplement. Vloeibare visolieproducten worden na opening meestal in de koelkast bewaard omdat deze extra gevoelig zijn voor warmte en licht.