Terug naar overzicht

Veel gezweet? Alleen water drinken is niet voldoende!

07-08-2023

Je kent het wel, het verlangen naar heerlijk ijskoud water als je flink hebt gezweet. Maar pas op, dorst is niet alleen het signaal van je lichaam dat het meer vocht nodig heeft. Dorst betekent vaak ook een verhoogde behoefte aan mineralen – vooral natrium (zout). Als je dat niet aanvult, kan overmatig water drinken juist voor problemen zorgen. Een goede drank lest de dorst én levert mineralen in de juiste verhoudingen.

Zonder water geen leven: het lichaam van een volwassene bestaat er voor vijftig tot zestig procent uit. Water zorgt voor het transport van belangrijke voedingsstoffen, het regelt de lichaamstemperatuur en het voert afvalstoffen af. Bij tropische temperaturen of als je sport, zweet je aanzienlijke hoeveelheden water uit. Tijdens een uurtje intensief bewegen kun je gemakkelijk een liter kwijtraken. Daarom is het belangrijk goed te blijven drinken.

Maar er is meer aan de hand. Met het zweet verlies je ook elektrolyten, dat zijn in vloeistof opgeloste mineralen met een kleine elektrische lading. Denk aan natrium, chloride, kalium, calcium en magnesium. Een liter zweet kan wel vier gram natrium (onderdeel van zout) bevatten. Deze elektrolyten of mineralen zijn onmisbaar voor onze gezondheid, onder meer voor zenuw- en spierfuncties en het reguleren van het hartritme.

Al bij een subtiel tekort aan elektrolyten begint het lichaam te protesteren. Veel voorkomende symptomen van mineralentekorten zijn:
- spierkrampen
- hoofdpijn
- verlies van concentratie
- duizeligheid
- verminderde sportprestaties

Natrium trekt water aan en zorgt ervoor dat de verhouding tussen het vocht in en rondom onze cellen precies goed blijft. Als je veel zout tijdens het zweten verliest, dan komt dit onderdeel van de vochthuishouding in gevaar. Alleen puur water drinken helpt dan niet en kan het probleem juist verergeren, omdat je het relatieve natriumtekort dan alleen maar groter maakt. Zo kun je door uitsluitend een flinke hoeveelheid water te drinken een verstoorde vocht- en mineralenbalans in de hand werken! Zie hier het belang van een drank die een uitgekiende mix van mineralen bevat. Een goed product levert belangrijke elektrolyten als natrium, magnesium en kalium in de juiste verhoudingen en zorgt ervoor dat de vochtbalans in je lichaam op orde blijft. Je voelt je beter en je sportprestaties blijven op peil!

Terug naar overzicht