Terug naar overzicht

Romy’s recept: sappig notenbrood zonder meel

01-06-2024

Dit sappige, koolhydraatarme powerbrood is volledig zonder meel. Zelfs voor beginnende broodbakkers is dit recept gemakkelijk te maken en biedt het een heerlijke manier om je voedingspatroon te verrijken!

Ondersteun uw zenuwstelsel en verwen het met gezonde voeding. Om het lichaam optimaal te ondersteunen in stressvolle situaties en de hersenen van voldoende energie te voorzien, heeft het lichaam onder andere hoogwaardige eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en complexe koolhydraten nodig. Tot de ideale voedingsmiddelen voor de zenuwen behoren bv. noten, zaden, granen, havermout, bananen, cacao, avocado, vette vis en peulvruchten.

De fysieke en mentale balans is van cruciaal belang voor onze gezondheid. Een goede balans wordt onder andere bevorderd door een gezonde en evenwichtige voeding, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap, ontspanning en een positieve instelling. Om het lichaam te voorzien van alles wat het nodig heeft, kan extra ondersteuning met fytonutriënten nuttig zijn. Fytonutriënten zoals rhodiola, ashwagandha en saffraan hebben een ontspannende werking, bevorderen stressvermindering en dragen bij aan het behoud van een positieve gemoedstoestand.

Het bakken kan ook een prachtige manier zijn om te vertragen, te ontspannen en mindful te zijn. Tijdens het bakken worden onze zintuigen gestimuleerd: we voelen, ruiken, proeven, zien en horen. Het kneden van het deeg met onze handen, het langzaam rijzen van het baksel in de oven, de heerlijke geur die zich door het hele huis verspreidt, het knisperen van een perfect knapperige korst en uiteindelijk het genieten van het zelfgebakken product kunnen geluksgevoelens opwekken. Om een succesvol bakresultaat te behalen, is het essentieel om aandachtig te zijn en je te concentreren op de volgorde van de stappen.

Alleen of samen (bijvoorbeeld met kinderen) kan bakken een leuke en gezellige activiteit zijn. Een geslaagd recept kan vreugde opwekken, ontspanning bieden en bijdragen aan een positieve gemoedstoestand. Probeer het gerust uit!

Het recept voor het brood met de ingrediënten voor een bakvorm van 25 cm is als volgt:
• 800 ml lauw water
• 1 1/2 tl fijn zeezout
• 200 g gemengde noten ongezouten
• 250 g havermout glutenvrij
• 100 g chiazaad
• 100 g psylliumvezels
• 200 g zonnebloempitten
• 1 tl Provençaalse kruiden (optioneel)
• 5 el olijfolie

Bereiding:
1. Los het zeezout op in lauwwarm water in een kom.
2. Maal de notenmix grof en voeg deze toe aan een grote kom met de overige droge ingrediënten. Meng goed. Voeg het gezouten water en 5 el olijfolie toe en meng alles grondig tot een deeg. Als dat nodig is, kneed dan met de handen.
3. Verdeel het deegmengsel gelijkmatig over een bakvorm van 25 cm die bekleed is met bakpapier en strijk het glad. Zet de bakvorm opzij en laat het deeg 2 uur rusten.
4. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Plaats de bakvorm op een ovenrooster op het middelste niveau en bak gedurende 30 minuten.
5. Na 30 minuten haal je het brood kort uit de oven. Verwijder het voorzichtig uit de bakvorm, haal het bakpapier eraf en plaats het brood zonder bakpapier terug op het ovenrooster. Bak het vervolgens nog 60 minuten.
6. Haal het brood uit de oven en laat het volledig afkoelen voordat het in plakjes gesneden kan worden.

Ik wens je veel plezier en ontspanning bij het uitproberen van dit recept!

Tip: Het invriezen van vers gesneden brood is een handige manier om het langer vers te houden en gemakkelijk te kunnen portioneren wanneer nodig. Het is belangrijk om het brood zorgvuldig te verpakken voordat je het invriest, om vochtverlies te voorkomen.

Romy houdt van koken en laat je elke maand kennismaken met een heerlijk, gemakkelijk te bereiden gezond recept! Hiermee wil ze iedereen inspireren om gezond te eten en plezier te krijgen in het koken. 

Romy

Terug naar overzicht