Terug naar overzicht

Romy’s recept: koude gevulde tomaten

08-07-2024

Koude gevulde tomaten zijn een ideaal gerecht in de zomer, maar ook in andere seizoenen. Of het nu voor een picknick, als snack, voorgerecht of bijgerecht is, ze smaken gewoon heerlijk.

Over de hele wereld zijn er ontelbare soorten tomaten, die variëren in grootte, vorm, kleur en gewicht. Vleestomaten behoren tot de "reuzen" onder de tomaten. Naast hun grootte onderscheiden ze zich door hun dikke, geribbelde vleeswanden en een lager sap- en zaadgehalte. Daarom zijn vleestomaten ideaal om te vullen.

Wist je dat?
• Tomaten zijn rijk aan antioxidanten zoals lycopeen, bètacaroteen, vitamine C en vitamine E.
• Lycopeen is een helderrood carotenoïde en behoort tot de groep secundaire plantenstoffen die van nature voorkomen in tomaten en andere rode vruchten, zoals watermeloen en rozenbottels. Lycopeen is het meest voorkomende carotenoïde in het menselijk lichaam. Het is een krachtig antioxidant dat kan helpen cellen te beschermen tegen oxidatieve stress en schade veroorzaakt door vrije radicalen.
• Tomaten zijn rijke bronnen van vitaminen en mineralen zoals vitamine K, foliumzuur, vitamine B3, kalium, fosfor, calcium, magnesium en natrium.

Heb ik je eetlust geprikkeld? Dan vind je hier het recept!

Ingrediënten voor 4 gevulde vleestomaten:
• 4 vleestomaten (afhankelijk van de grootte)
• ½ komkommer
• 1 rijpe avocado
• 1 mozzarella (ca. 125 g uitgelekt gewicht)
• 1 kleine ui

Dressing:
• 2 el olijfolie
• 1 tl balsamicoazijn
• versgemalen peper en tomaat-mozzarella kruidenzout

Garnering: kapucijners en pesto

Bereiding:
1. Was de tomaten goed. Snijd het bovenste gedeelte met de steel als een deksel af en schraap de zaden eruit met een theelepel. Laat de tomaten kort ondersteboven uitlekken op keukenpapier.
2. Schil de halve komkommer en snijd deze in kleine blokjes. Halveer de avocado overlangs, verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil; snijd ook dit in kleine blokjes. Snijd de mozzarella in blokjes en pel de ui, snijd deze vervolgens in fijne reepjes. Doe alle voorbereide ingrediënten in een grote kom.
3. Meng in een andere kleine kom olijfolie, balsamicoazijn, peper en tomaat-mozzarella-kruidenzout. Giet de dressing over de voorbereide ingrediënten in de grote kom en meng goed. Breng indien nodig op smaak met extra kruiden.
4. Verdeel het mengsel gelijkmatig in de uitgeholde tomaten. Schik de gevulde tomaten op borden en garneer met kapucijners en pesto.

Laat het je smaken!

Romy houdt van koken en laat je elke maand kennismaken met een heerlijk, gemakkelijk te bereiden gezond recept! Hiermee wil ze iedereen inspireren om gezond te eten en plezier te krijgen in het koken. 

Romy

Terug naar overzicht