Romy's recept: Zalm-avocado zomerrolletjes

07-07-2023

Heb je wel eens gevulde zomerrolletjes van rijstpapier gemaakt? Probeer het eens uit! Deze kleurrijke zomerrolletjes met onder andere gerookte zalm en avocado zijn lekker en gezond. En eenvoudig te bereiden!

Waarom heeft zalm een roze kleur?
Zalm neemt astaxanthine, een zeer krachtige en veelzijdige carotenoïde, via zijn voeding op. Het wordt geproduceerd door plankton, algen en bepaalde planten, schimmels en bacteriën om zich te verdedigen tegen de schadelijke effecten van zonlicht en zuurstof. Astaxanthine is het belangrijkste (roze) pigment in waterdieren zoals zalm, forel, garnalen, krab, kreeft en rivierkreeften. Ook sommige vogels, zoals de flamingo, hebben hun kleur te danken aan het pigment astaxanthine. Voor deze dieren is astaxanthine een vitamine-achtige stof die essentieel is voor hun gezondheid.

Wat is astaxanthine?
Astaxanthine is een speciaal soort carotenoïde dat een kenmerkende rode kleur heeft. Carotenoïden zijn stoffen die van nature voorkomen in planten en bepaalde kleine organismen. Ze hebben een gele tot roodachtige kleur. Deze stoffen zijn erg belangrijk omdat ze helpen bij het overbrengen van energie in planten wanneer ze zonlicht gebruiken om voedsel te maken. Daarnaast beschermen carotenoïden deze organismen tegen de schadelijke effecten van zonlicht.

Recept Zalm-avocado zomerrolletjes

Ingrediënten:

- 200 g gerookte zalm
- 2 rijpe avocado’s
- ½ komkommer
- 2 lente-uitjes
- roomkaas
- verse dille
- verse bieslook
- 6 vellen rijstpapier

Bereiden:

  1. Snijd de gerookte zalm in stukjes.
  2. Halveer de avocado’s, verwijder de pit en snijd in dunne plakjes.
  3. Schil de komkommer en snijd in plakjes en/of staafjes.
  4. Was de dille, bieslook en lente-uitjes en snijd ze fijn.
  5. Week een vel rijstpapier in een grote ondiepe kom met warm water tot het zacht en buigzaam is, maar niet te slap. 
  6. Leg het zachte rijstpapier plat op een bord. Leg wat van de avocado, komkommer, gerookte zalm, roomkaas, lente-ui, dille en bieslook in het midden van het rijstpapier.
  7. Vouw eerst de buitenkanten naar binnen en rol het rijstpapier dan voorzichtig op. Herhaal dit met de rest van het rijstpapier en de ingrediënten.
  8. Leg de gevulde rolletjes op een bord met wat ruimte ertussen (anders plakken ze aan elkaar) en serveer met een salade.
  9. De zomerrolletjes kun je ook 2-3 dagen in de koelkast bewaren.

Veel plezier met het maken van deze recept!

Romy houdt van koken en laat je elke maand kennismaken met een heerlijk, gemakkelijk te bereiden gezond recept! Hiermee wil ze iedereen inspireren om gezond te eten en plezier te krijgen in het koken. 

Romy