Romy's recept: Vitamine C maaltijdsalade

14-12-2023

Vitamine C is bekend om zijn positieve invloed op de weerstand. Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem. Ons lichaam heeft het nodig voor allerlei stofwisselingsprocessen, voor een gezonde afweer en voor gezonde cellen en weefsels. Omdat ons lichaam vitamine C niet zelf kan aanmaken, zijn we afhankelijk van een voldoende voorraad uit onze voeding.
 
Tips voor een optimale inname van vitamine C via de voeding:
Vitamine C is gevoelig voor warmte, zuurstof en licht. Voedingsmiddelen met veel vitamine C moeten daarom bijzonder vitaminevriendelijk worden bereid. Ze moeten zo vers en rauw mogelijk worden gegeten en kunnen niet voor langere tijd worden bewaard. Groenten moeten niet te heet worden gekookt, bij voorkeur alleen kort gestoomd of zachtjes gestoofd. Ook is het belangrijk om niet met te veel water te koken, omdat vitamine C gemakkelijk in het kookwater wordt opgenomen.
 
Hier zijn enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C:

- Boerenkool: vitamine C, E, foliumzuur, kalium, calcium, fosfor
- Paprika: vitamine C, E, K, foliumzuur, kalium, magnesium, zink, calcium, natrium
- Broccoli: Vitamine C, E, K, B-vitamines, calcium, magnesium, ijzer, fosfor, kalium
- Rode Kool: Vitamine C, E, K, foliumzuur, calcium, kalium, magnesium, fosfor
- Spinazie: Vitamine C, K, B-vitamines, ijzer, natrium, kalium, calcium, magnesium
- Peterselie: vitamin C, B-vitamins, calcium, kalium, fosfor
- Kiwi: Vitamine C, E, K, B-vitamines, fosfor, kalium, calcium, magnesium
- Citroenen: vitamine C, kalium, calcium, fosfor, magnesium

Andere vitamine C-leveranciers:
Spruitjes, koolgroenten, camu camu fruit, acerola kers, zwarte bes, citrusvruchten, rozenbottels, duindoornbessen, waterkers, veldsla, wilde knoflook, alfalfakiemen.

Vitamine C maaltijdsalade ingrediënten voor 4 personen:
- 200 g quinoa
- 200 g rauwe broccoliroosjes
- 100 g babyspinazie
- 100 g rode kool
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 150 g feta schapenkaas
- 3 el olijfolie
- sap van ½ citroen
- kruidenzout, peper, gemalen komijn, chilivlokken

Garnering: avocado, alfalfakiemen, bosbessen, granaatappelpitjes, kiwi, schijfjes citroen, peterselie.

Bereiding:

  1. Doe de quinoa in een zeef en spoel grondig af onder stromend water. Quinoakorrels bevatten saponinen, die een bittere smaak hebben en eraf gespoeld kunnen worden. Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en laat afkoelen.
  2. Was de broccoliroosjes en snijd ze in hele kleine stukjes. Was de babyspinazie, schud droog en snijd de rode kool in fijne plakjes. Was de paprika's, snijd ze in vieren en in fijne reepjes en de fetakaas in kleine stukjes.
  3. Meng de quinoa goed met alle voorbereide salade-ingrediënten in een grote kom.
  4. Breng op smaak met olijfolie, citroensap, kruidenzout, peper, gemalen komijn en chilipeper.
  5. Verdeel de salade over kommen of diepe borden en garneer naar wens voor het opdienen.

Eet smakelijk!