Vitamine C is bekend om zijn positieve invloed op de weerstand. Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem. Ons lichaam heeft het nodig voor allerlei stofwisselingsprocessen, voor een gezonde afweer en voor gezonde cellen en weefsels. Omdat ons lichaam vitamine C niet zelf kan aanmaken, zijn we afhankelijk van een voldoende voorraad uit onze voeding.
Tips voor een optimale inname van vitamine C via de voeding:
Vitamine C is gevoelig voor warmte, zuurstof en licht. Voedingsmiddelen met veel vitamine C moeten daarom bijzonder vitaminevriendelijk worden bereid. Ze moeten zo vers en rauw mogelijk worden gegeten en kunnen niet voor langere tijd worden bewaard. Groenten moeten niet te heet worden gekookt, bij voorkeur alleen kort gestoomd of zachtjes gestoofd. Ook is het belangrijk om niet met te veel water te koken, omdat vitamine C gemakkelijk in het kookwater wordt opgenomen.
Hier zijn enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C:
- Boerenkool: vitamine C, E, foliumzuur, kalium, calcium, fosfor
- Paprika: vitamine C, E, K, foliumzuur, kalium, magnesium, zink, calcium, natrium
- Broccoli: Vitamine C, E, K, B-vitamines, calcium, magnesium, ijzer, fosfor, kalium
- Rode Kool: Vitamine C, E, K, foliumzuur, calcium, kalium, magnesium, fosfor
- Spinazie: Vitamine C, K, B-vitamines, ijzer, natrium, kalium, calcium, magnesium
- Peterselie: vitamin C, B-vitamins, calcium, kalium, fosfor
- Kiwi: Vitamine C, E, K, B-vitamines, fosfor, kalium, calcium, magnesium
- Citroenen: vitamine C, kalium, calcium, fosfor, magnesium
Andere vitamine C-leveranciers:
Spruitjes, koolgroenten, camu camu fruit, acerola kers, zwarte bes, citrusvruchten, rozenbottels, duindoornbessen, waterkers, veldsla, wilde knoflook, alfalfakiemen.
Vitamine C maaltijdsalade ingrediënten voor 4 personen:
- 200 g quinoa
- 200 g rauwe broccoliroosjes
- 100 g babyspinazie
- 100 g rode kool
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 150 g feta schapenkaas
- 3 el olijfolie
- sap van ½ citroen
- kruidenzout, peper, gemalen komijn, chilivlokken
Garnering: avocado, alfalfakiemen, bosbessen, granaatappelpitjes, kiwi, schijfjes citroen, peterselie.
Bereiding:
Eet smakelijk!
Romy houdt van koken en laat je elke maand kennismaken met een heerlijk, gemakkelijk te bereiden gezond recept! Hiermee wil ze iedereen inspireren om gezond te eten en plezier te krijgen in het koken.
Terug naar overzicht