Pastinaak de oude trendy wintergroente en alleskunner! Het is een witte wortelgroente die al in de 18e eeuw in de smaak viel. Deze winterse wortel heeft een maagvriendelijke, licht antibacteriële werking. Bovendien bevat deze wortel gezonde ingrediënten zoals vullende vezels, waardevolle vitamine C, vitamine B (vooral foliumzuur B9) en mineralen zoals kalium, calcium en fosfor.
Enkele gezonde voedingsstoffen in pastinaak:
Vezels: goed voor de spijsvertering, geeft langer een vol gevoel, verlaagt het cholesterolgehalte
Vitamine B: leveren een bijdrage aan concentratie, kan helpen bij vermoeidheid, draagt bij tot het vrijmaken van energie uit voedsel
Vitamine C: ondersteunt het immuunsysteem, helpt vermoeidheid te verminderen, ondersteunt de goede conditie van bloedvaten, botten, kraakbeen, huid, tandvlees en tanden, draagt bij aan de vorming van collageen
Kalium: goed voor de bloeddruk, speelt een belangrijke rol in het functioneren van de zenuwen en spierwerking.
Calcium: goed voor het behoud van sterke botten en tanden, ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering
Wetenswaardigheden over pastinaak
Verschil tussen pastinaak en peterseliewortel: Ze zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden en worden gemakkelijk verward. Ze zijn allebei wit en kunnen in de herfst- en wintermaanden worden gekocht. De smaak is echter anders. Terwijl pastinaak een licht zoete en kruidig-nootachtige smaak heeft, smaakt peterseliewortel naar peterselie.
Bereidingstips: Maak de pastinaken schoon en schil ze en snijd ze naar wens in blokjes, schijfjes of staafjes. Ze smaken heerlijk als groentebijgerecht, in wintergroenteschotels, als pastinaakchips, ovengroenten, puree, soepen, stoofschotels, babyvoeding enzovoort. Pastinaken kunnen ook rauw worden gegeten. Geraspt of fijngehakt voegen ze een nootachtige bite en milde zoetheid toe aan salades. Omdat pastinaak licht verteerbaar is, is deze groente ideaal voor babyvoeding.
Bewaren: Bewaar ze in het groente vak van de koelkast. Het beste is om ze in een licht vochtige, niet natte, keukenhanddoek te wikkelen zodat de groenten niet uitdrogen of beschimmelen. Ze kunnen ongeveer 2 weken bewaard worden.
Invriezen: Maak de pastinaken schoon en schil ze, snij ze in stukken en blancheer ze 1-2 minuten, laat ze vervolgens goed uitlekken in een zeef en doe ze in diepvrieszakjes of bakjes. Rauw invriezen: Het is hierbij belangrijk dat de wortelgroenten in kleine stukjes worden gesneden. Je kunt ook gepureerde pastinaken invriezen. Houdbaarheid in het vriesvak ca. 1 jaar.
Ingrediënten Pastinaak-Pompoen-Wortelsoep voor 4 personen:
- 250 g pastinaken
- 250 g pompoen (Hokkaido)
- 250 g wortelen
- 2 middelgrote uien
- 2 teentjes knoflook
- 20 g boter
- 800 ml water
- 2 biologische groentebouillonblokjes
- 1 snufje chilipoeder
- Kruidenzout, peper
Garnering: met verse kruiden en/of geroosterde pompoenpitten
Bereiding:
Tip: Strooi verse kruiden zoals peterselie, bieslook, dille, kervel en basilicum altijd vlak voor het serveren over het gerecht. Deze kruiden zijn gevoelig voor hitte en verliezen anders hun aroma.
Smakelijk eten!
Romy houdt van koken en laat je elke maand kennismaken met een heerlijk, gemakkelijk te bereiden gezond recept! Hiermee wil ze iedereen inspireren om gezond te eten en plezier te krijgen in het koken.
Terug naar overzicht