Romy’s recept: Pastinaak pompoen wortelsoep

21-12-2023

Pastinaak de oude trendy wintergroente en alleskunner! Het is een witte wortelgroente die al in de 18e eeuw in de smaak viel. Deze winterse wortel heeft een maagvriendelijke, licht antibacteriële werking. Bovendien bevat deze wortel gezonde ingrediënten zoals vullende vezels, waardevolle vitamine C, vitamine B (vooral foliumzuur B9) en mineralen zoals kalium, calcium en fosfor.
 
Enkele gezonde voedingsstoffen in pastinaak:
Vezels: goed voor de spijsvertering, geeft langer een vol gevoel, verlaagt het cholesterolgehalte
Vitamine B: leveren een bijdrage aan concentratie, kan helpen bij vermoeidheid, draagt bij tot het vrijmaken van energie uit voedsel
Vitamine C: ondersteunt het immuunsysteem, helpt vermoeidheid te verminderen, ondersteunt de goede conditie van bloedvaten, botten, kraakbeen, huid, tandvlees en tanden, draagt bij aan de vorming van collageen
Kalium: goed voor de bloeddruk, speelt een belangrijke rol in het functioneren van de zenuwen en spierwerking.
Calcium: goed voor het behoud van sterke botten en tanden, ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering
 
Wetenswaardigheden over pastinaak
Verschil tussen pastinaak en peterseliewortel: Ze zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden en worden gemakkelijk verward. Ze zijn allebei wit en kunnen in de herfst- en wintermaanden worden gekocht. De smaak is echter anders. Terwijl pastinaak een licht zoete en kruidig-nootachtige smaak heeft, smaakt peterseliewortel naar peterselie.
 
Bereidingstips: Maak de pastinaken schoon en schil ze en snijd ze naar wens in blokjes, schijfjes of staafjes. Ze smaken heerlijk als groentebijgerecht, in wintergroenteschotels, als pastinaakchips, ovengroenten, puree, soepen, stoofschotels, babyvoeding enzovoort. Pastinaken kunnen ook rauw worden gegeten. Geraspt of fijngehakt voegen ze een nootachtige bite en milde zoetheid toe aan salades. Omdat pastinaak licht verteerbaar is, is deze groente ideaal voor babyvoeding.
 
Bewaren: Bewaar ze in het groente vak van de koelkast. Het beste is om ze in een licht vochtige, niet natte, keukenhanddoek te wikkelen zodat de groenten niet uitdrogen of beschimmelen. Ze kunnen ongeveer 2 weken bewaard worden.
 
Invriezen: Maak de pastinaken schoon en schil ze, snij ze in stukken en blancheer ze 1-2 minuten, laat ze vervolgens goed uitlekken in een zeef en doe ze in diepvrieszakjes of bakjes. Rauw invriezen: Het is hierbij belangrijk dat de wortelgroenten in kleine stukjes worden gesneden. Je kunt ook gepureerde pastinaken invriezen. Houdbaarheid in het vriesvak ca. 1 jaar.
 
Ingrediënten Pastinaak-Pompoen-Wortelsoep voor 4 personen:
- 250 g pastinaken
- 250 g pompoen (Hokkaido)
- 250 g wortelen
- 2 middelgrote uien
- 2 teentjes knoflook
- 20 g boter
- 800 ml water
- 2 biologische groentebouillonblokjes
- 1 snufje chilipoeder
- Kruidenzout, peper

Garnering: met verse kruiden en/of geroosterde pompoenpitten
 
Bereiding:

  1. Maak de pastinaken, pompoen, wortelen, uien en teentjes knoflook schoon, schil ze en snij ze in kleine stukjes.
  2. Fruit de uien in de boter in een grote pan tot ze glazig zijn.
  3. Voeg de pastinaken, pompoen, wortels en knoflook toe en fruit ongeveer 5 minuten.
  4. Blus af met 800 ml water, voeg 2 biologische groentebouillonblokjes toe en breng het geheel zachtjes aan de kook.
  5. Laat de soep op middelhoog vuur met gesloten deksel ongeveer 25 minuten sudderen.
  6. Pureer de soep met een staafmixer of blender. Let op: hoe langer en fijner je de soep pureert, hoe dikker deze wordt. Mocht de soep na het pureren te dik zijn, verdun deze dan naar wens met een beetje water.
  7. Breng op smaak met kruidenzout, peper en een snufje chilipoeder.
  8. Rooster 2 eetlepels pompoenpitten kort in een kleine pan zonder boter op middelhoog temperatuur.
  9. Serveer de soep met verse kruiden en geroosterde pompoenpitten.

 
Tip: Strooi verse kruiden zoals peterselie, bieslook, dille, kervel en basilicum altijd vlak voor het serveren over het gerecht. Deze kruiden zijn gevoelig voor hitte en verliezen anders hun aroma.
 
Smakelijk eten!