Romy's recept: havermout met geraspte appel en walnoten

08-07-2022

Havermout met geraspte appel en walnoten is een cholesterolvriendelijk recept. Haver kan het cholesterol verlagen en het LDL-cholesterol beschermen tegen beschadiging. Talrijke studies tonen aan dat de bèta-glucaanvezels in haver zowel het totale cholesterolgehalte als het LDL-cholesterolgehalte effectief kunnen verlagen. Aardbeien, kiwi's, bosbessen, frambozen, appels, zonnebloempitten, gebroken lijnzaad, kurkumapoeder en rauw cacaopoeder in dit recept ondersteunen ook een gezond cholesterolgehalte.

Wat is cholesterol?
Cholesterol is een vetachtige stof (lipidemolecuul) die het menselijk lichaam nodig heeft als bouwsteen voor lichaamscellen, hormonen en gal. Ons lichaam maakt cholesterol aan wanneer dat nodig is. Dit gebeurt vooral in de lever, maar ook in mindere mate in de bijnieren, de darmen en de testikels. Cholesterol vervult belangrijke functies in het lichaam. Het is onder andere een essentiële bouwsteen van de celmembranen van alle lichaamscellen, is nodig voor de vorming van galzuren en speelt een essentiële rol bij de productie van belangrijke hormonen. Een kleine hoeveelheid cholesterol komt het lichaam binnen via de voeding. Een uitgebalanceerde en cholesterolvriendelijke voeding biedt gezondheidsbewust genieten en een stabiel cholesterolgehalte.

Ingrediënten voor recept havermout met geraspte appel en walnoten (2 porties):
- 400 ml havermelk
- 100 g havermout
- 1 geraspte appel
- 5 walnoten

Garnering: aardbeien, kiwi, blauwe bessen, frambozen, appels, geraspte kokosnoot, zonnebloempitten, gebroken lijnzaad, kurkumapoeder, rauw cacaopoeder

Voorbereiding
1. Doe de havermelk en de havermoutin een kleine steelpan en breng al roerend aan de kook.
2. Laat de havermout 1 á 2 minuten zachtjes koken, zet het vuur uit en laat het geheel nog 5 minuten staan. Goed blijven roeren om de pap een romige consistentie te geven.
3. Schil en rasp de appel en hak de walnoten fijn. Roer beide door de havermout.
4. Verdeel de havermout in 2 kommen met de bovengenoemde vruchten, noten, zaden en andere ingrediënten. Garneer en serveer. Je kunt naar eigen smaak meer of andere ingrediënten aan de pap toevoegen.

Eet smakelijk!

Romy houdt van koken en laat je elke maand kennismaken met een heerlijk, gemakkelijk te bereiden gezond recept! Hiermee wil ze iedereen inspireren om gezond te eten en plezier te krijgen in het koken. 

Romy