Romy's recept: fruitige rauwe zuurkoolsalade

14-09-2022

Deze rauwe zuurkoolsalade is een geweldig, klein voor- of bijgerecht, snel te bereiden en gezond voor de darmflora!

Wat is eigenlijk zuurkool?
Zuurkool is fijngesneden witte kool die bij de traditionele bereiding 3 tot 8 weken wordat gefermenteerd. Het toegevoegde zout onttrekt vocht aan de kool en de aanwezige melkzuurbacteriën geven de groente zijn typisch zure smaak.

Door het gistingsproces is zuurkool bijzonder rijk aan melkzuurbacteriën, die uiterst nuttig zijn voor onze darmen. De voedingsvezels, die ook overvloedig aanwezig zijn in zuurkool, zorgen ervoor dat voedselresten snel en gemakkelijk worden afgevoerd. Zuurkool is zeer voedzaam, lichter verteerbaar en biedt veel meer gezondheidsvoordelen dan verse kool.

Wat is fermentatie van voedsel?
Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij micro-organismen zoals gisten en bacteriën koolhydraten (zoals zetmeel en suiker) omzetten in alcohol of zuren. De alcohol of zuren fungeren als een natuurlijk conserveermiddel. Terwijl de bacteriën en gisten het voedsel fermenteren, zetten zij de ingrediënten die het bevat om in belangrijke voedingsstoffen. Fermentatie bevordert ook de groei van nuttige bacteriën (bijvoorbeeld melkzuurbacteriën) die kunnen bijdragen tot de darmgezondheid.

Fermentatie wordt ook wel "koken zonder vuur" genoemd: Tijdens de fermentatie blijven alle waardevolle voedingsstoffen en vitaminen in de rauwe staat behouden en geven gefermenteerde levensmiddelen een onmiskenbaar sterke zure, smaak. Fermentatie maakt gefermenteerde levensmiddelen beter beschikbaar en verteerbaar voor het lichaam!

Ingrediënten zuurkoolsalade
- 250 gram rauwe zuurkool
- 1 sinaasappel
- 1 appel
- 4 walnoten

Salade dressing
- 70 ml melkkefir
- 1 teentje knoflook
- verse dille
- 2 eetlepels sinaasappelsap

Bereiding
1. Doe de verse zuurkool in een kom en trek losjes uit elkaar met twee vorken.
2. Snijd de sinaasappel doormidden. Schil een helft en snijd in kleine blokjes, pers de andere helft uit om sinaasappelsap te maken.
3. Schil de appel, snijd hem in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd een kwart in dunne schijfjes, de rest van de appel in kleine blokjes en besprenkel met een beetje citroensap (optioneel). Hak de walnoten fijn.
4. Meng de appel- en sinaasappelblokjes en de gehakte walnoten door de zuurkool.
5. Maak nu de salade dressing. Pel het teentje knoflook en snij fijn, spoel de dille, dep ze droog en hak ze fijn.
6. Meng de melkkefir, het fijn gesneden teentje knoflook, de fijngehakte dille en 2 eetlepels sinaasappelsap door elkaar en meng het geheel door de zuurkoolsalade.
7. Verdeel de zuurkoolsalade over de borden, garneer met de overgebleven dunne appelschijfjes (of anders naar wens) en serveer.

Eet smakelijk!

Romy houdt van koken en laat je elke maand kennismaken met een heerlijk, gemakkelijk te bereiden gezond recept! Hiermee wil ze iedereen inspireren om gezond te eten en plezier te krijgen in het koken. 

Romy