Een groot deel van de bevolking lijdt aan hooikoorts, ook wel allergische rinitis genoemd. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren alleen maar gaat toenemen. Hoewel het niet om een ernstige ziekte gaat, beïnvloedt het wel degelijk het dagelijkse functioneren.
Conventionele medicijnen, zoals antihistaminica en corticosteroïden, remmen de allergische reactie op het stuifmeel in de luchtwegen en ogen maar hebben vervelende bijwerkingen. Gelukkig zijn er ook natuurlijke stoffen die kunnen helpen bij hooikoorts. Ze kunnen de afgifte van histamine door mestcellen remmen en de afbraak bevorderen, de ontstekingsreactie verminderen of het immuunsysteem reguleren. Een belangrijke factor in het functioneren van ons immuunsysteem is de darmgezondheid. Een groot deel van de eerste verdedigingslinie bevindt zich in de darm. Vanuit daar kan het de werking van het immuunsysteem in het hele lichaam beïnvloeden. Natuurlijke stoffen die effectief zijn bij hooikoorts doen dit vaak mede door de darmfunctie te verbeteren.
Quercetine is een van de belangrijkste antioxidanten in voeding met veelbelovende gunstige effecten op hooikoortsklachten. Het werkt sterk ontstekingsremmend en heeft het vermogen allergische reacties op stuifmeel te verminderen. Een recente studie liet zien dat inname van 200 mg quercetine (in de beter opneembare fytosomale vorm) gedurende 4 weken klachten zoals jeukende ogen, niezen, loopneus en verstoorde slaap aanzienlijk verminderde. Ook werd de kwaliteit van leven als beter ervaren en werden er geen bijwerkingen gemeld.
Gistfermentaat is een postbioticum, dat wil zeggen een preparaat met niet-levende/geïnactiveerde gistcellen (Saccharomyces cerevisiae) en de gunstige voedingsstoffen die ze hebben geproduceerd. Omdat het gistfermentaat geen levende gisten bevat, is het veilig en zonder noemenswaardige bijwerkingen te gebruiken. Gistfermentaat reguleert het immuunsysteem en bevordert de darmgezondheid, en is daardoor effectief in de aanpak van hooikoortsklachten. De standaarddosis van het gedroogde gistfermentaat bij hooikoortsklachten is 500 mg per dag. Onderzoek laat zien dat inname hiervan tijdens het hooikoortsseizoen tot aanzienlijke afname van klachten zoals verstopte neus, loopneus en tranende ogen en een verbetering van de levenskwaliteit leidt.
Vitamine D heeft belangrijke effecten op het immuunsysteem. Het helpt het immuunsysteem te balanceren door het remmen van ontstekingsreacties en het stimuleren van immuuntolerantie waardoor een afweerreactie tegen stuifmeel wordt tegengegaan. Een recente analyse van een aantal onderzoeken laat gunstige effecten van vitamine D-suppletie op hooikoortsklachten bij kinderen zien, met name bij kinderen die een lage vitamine D-spiegel in het bloed hadden.
MSM (methylsulfonylmethaan) is organisch gebonden zwavel met ontstekingsremmende eigenschappen. Zwavel wordt vooral in eiwitrijke weefsels aangetroffen en geeft daar vorm en stevigheid. Het is ook een bestanddeel van de zwavelhoudende aminozuren methionine en cysteïne, die uitermate belangrijk zijn voor de vorming van S-adenosylmethionine (SAMe). SAMe is van belang voor de afbraak van histamine en het is bekend dat mensen met hooikoorts vaak een tekort hebben aan SAMe. Inname van MSM (in een dosering van 3 gram per dag) kan hooikoortsklachten aanzienlijk verminderen.
Boswellia, ofwel gomhars, komt van de tropische wierookboom Boswellia serrata en wordt al duizenden jaren gebruikt als krachtige, natuurlijke ontstekingsremmer. In de behandeling van hooikoortsklachten is het interessant omdat het mestcellen stabiliseert en de histamine-afgifte door mestcellen remt. Uit onderzoek blijkt dat toepassing van Boswellia leidde tot onder meer minder allergische symptomen, bovenste luchtweginfecties, verzuimdagen en minder gebruik van antibiotica en/of nasale corticosteroïden.
Vitamine C is uitermate belangrijk in een goede ondersteuning van het immuunsysteem tijdens ontstekingsprocessen en van belang voor herstel en behoud van gezonde cellen en weefsels. Het is een krachtige antioxidant en in staat histamineniveaus te verlagen. Het is zinvol in het hooikoortsseizoen voldoende vitamine C via de voeding binnen te krijgen (groenten, fruit, aardappelen en orgaanvlees) of een supplement te nemen.
Terug naar overzicht