Terug naar overzicht

Hoe kun je het beste visoliesupplementen bewaren?

08-09-2023

Over het bewaren van visoliesupplementen doen verschillende verhalen de ronde. Belangrijk is dat er verschil zit tussen het bewaren van een vloeibare visolie of een visolie in softgels.

Het beste is om vloeibare visolie na opening in de koelkast (maar niet in de vriezer) te bewaren en het flesje op te maken binnen de bewaartermijn die op de verpakking genoemd staat. Bij kwalitatief goede merken zou het gebruiksadvies gebaseerd moeten zijn op stabiliteitsstudies, zodat u ervan uit kunt gaan dat het product gedurende de bewaartermijn zijn hoge kwaliteit behoudt. Het is niet praktisch om vloeibare visolie in de vriezer te bewaren omdat de meeste visoliën in vloeibare vorm zullen stollen bij dergelijke lage temperaturen en dan niet meer uit het flesje te krijgen zijn.

Visolieproducten in gelatine-softgels kunnen daarentegen altijd het beste buiten de koelkast of vriezer bewaard worden omdat gelatine minder goed tegen lage temperaturen kan. Het softgel-omhulsel kan de visolie dan mogelijk minder goed beschermen tegen contact met zuurstof, waardoor sneller oxidatie op kan treden. De optimale bewaartemperatuur van visolie in gelatine-softgels is tussen de 15 en 25 °C. Bewaar gelatine-softgels dus ook niet op een te warme plek (> 25°C) of in direct zonlicht, omdat de gelatine dan kan gaan smelten. Hogere temperaturen gedurende een korte periode (zoals tijdens transport) vormen doorgaans geen probleem.

Terug naar overzicht