Het verschil tussen visolie in de vorm van triglyceriden en ethylesters

01-01-2022

Van nature komen vetten in de voeding, en ook in visolie, voor in de vorm van triglyceriden. Deze bestaan uit drie vetzuurmoleculen gebonden aan één glycerolmolecuul (zie figuur 1). In het geval van onbewerkte visolie, is één daarvan EPA of DHA, en de overige twee bestaan uit andere vetzuren. Hierdoor is de natuurlijke concentratie van EPA/DHA in visolie niet hoger dan ongeveer 30%. Voor visoliesupplementen zijn hogere concentraties gewenst (tot wel 80-90%). Dus worden tijdens het productieproces de vetzuurketens van het glycerol afgesplitst en de EPA-/DHA-vetzuren geïsoleerd door middel van extractie. Omdat deze vrije vetzuren erg instabiel zijn, worden ze vervolgens afzonderlijk aan een ethanolmolecuul gebonden. Deze verbindingen worden ethylesters1 genoemd. Voor de meeste visoliesupplementen wordt deze methode gebruikt. Maar soms gaat het nog een stapje verder. De EPA/DHA-vetzuren worden dan opnieuw gekoppeld (herveresterd) aan een glycerolketen en vormen zo wederom een triglyceride. Op die manier lijkt het weer op de natuurlijke vetzuurstructuur, maar dan met drie EPA/DHA-zijketens in plaats van slechts één. 

Triglyceriden beter opneembaar dan ethylesters
In het lichaam worden vetten afgebroken tot monoglyceriden en vrije vetzuren, zodat ze klein genoeg zijn om opgenomen te kunnen worden in de darmcel. Vervolgens worden ze weer opgebouwd tot triglyceriden. Als triglyceriden worden de vetzuren via het lymfestelsel opgenomen en komen ze in het bloed terecht. Ook vetzuren die aangeboden worden in de vorm van ethylesters worden eerst afgebroken en vervolgens opgebouwd tot triglyceride voordat ze door het lichaam gebruikt worden. Voor de opbouw van de triglyceride is een glycerolmolecuul nodig. Bij EPA/ DHA in triglyceridenvorm is deze reeds aanwezig. Bij ethylesters moet de glycerol echter uit de voeding gehaald worden. Daarom is het ook belangrijk om deze bij een vetbevattende maaltijd in te nemen. EPA/DHA in triglyceridenvorm wordt beter opgenomen dan ethylesters, zeker bij een vetarme maaltijd of op de lege maag.

figuur 1

Figuur 1: Drie vormen van visoliesupplementen.

1Ester: een verbinding van een zuur met een alcohol. Van het Duitse Essigäther, Essig (azijn) + Äther (ether).