Romy’s recept: Fluffy gezonde Kaiserschmarrn voor jong en oud

12-04-2023

Het is een van die gerechten waar zowel kinderen als volwassenen zich op kunnen verheugen. Deze Oostenrijkse specialiteit kan worden gegeten als hoofdgerecht of als dessert. De zelfgemaakte Kaiserschmarrn is eigenlijk heel eenvoudig te bereiden en heeft 5 ingrediënten nodig.

Om ervoor te zorgen dat het echt goed lukt, zijn hier een paar tips en trucs:

  1. Gebruik niet een te grote antikleefpan, dan kan het deeg hoog genoeg en lekker luchtig worden.
  2. Scheid altijd de eieren. Voeg het eigeel toe aan het beslag en klop het eiwit eerst op in een schone, vetvrije mengkom. Spatel op het einde altijd het opgeklopte eiwit door het afgewerkte beslag. Het is belangrijk dat er geen sporen van het eigeel in het eiwit terechtkomen, anders zal het opgeklopte eiwit niet goed opstijven.
  3. Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig door het beslag met een garde of houten lepel (geen handmixer) zodat het beslag luchtig blijft en niet breekt!
  4. Tijdens het bakken van de eerste helft van het deeg, dek je de pan af met een deksel. Hierdoor kan de Kaiserschmarrn goed fluffy worden.

Ingrediënten voor 2-3 porties:

- 160 g volkoren speltmeel
- 240 ml kokosmelk (met minimaal 60% kokosnoot, verkrijgbaar in blik of tetrapack)
- 2 el kokosbloesemsuiker
- ½ tl wijnsteenbakpoeder
- 4 eieren

Bereiding:

  1. Doe het volkoren speltmeel, de kokosbloesemsuiker, het wijnsteenbakpoeder en de kokosmelk in een grote kom en meng tot een klontvrij deeg.
  2. Scheid de 4 eieren, voeg de eidooiers toe aan de kom met het beslag en de vier eiwitten aan een schone, vetvrije mengkom.
  3. Meng nu de 4 eierdooiers goed door het beslag.
  4. Klop de eiwitten met een handmixer stijf. Het eiwit heeft de juiste consistentie als er pieken ontstaan die niet meer inzakken tot een massa. Spatel vervolgens met een garde of houten lepel (geen handmixer) het opgeklopte eiwit voorzichtig door het beslag zodat het beslag luchtig blijft en niet breekt!
  5. Verhit de kokosolie of boter in de pan en giet het beslag erin. Dek af met een deksel en laat het beslag een paar minuten op middelhoog vuur oprijzen tot de onderkant lichtbruin is. Draai het geheel daarna met een spatel om, bak het vervolgens nog 3-4 minuten. Scheur het deeg met twee vorken of twee spatels in kleine stukjes en bak alle kleine stukjes nogmaals een paar minuten goudbruin (aan alle kanten).
  6. Verdeel de bereide Kaiserschmarrn over borden en garneer naar wens. Naar smaak bestrooien met berkenpoedersuiker en met appelmoes serveren.


Eet smakelijk!

Romy houdt van koken en laat je elke maand kennismaken met een heerlijk, gemakkelijk te bereiden gezond recept! Hiermee wil ze iedereen inspireren om gezond te eten en plezier te krijgen in het koken. 

Romy