Terug naar overzicht

Creatine kan het geheugen verbeteren

13-03-2024

Onderzoekers hebben ontdekt dat creatine, een stof die van nature in ons lichaam voorkomt en vaak wordt geassocieerd met sportvoeding, mogelijk ook gunstige effecten heeft op ons brein en onze cognitieve functies. Dit betekent dat creatine niet alleen goed is voor ons lichaam, maar ook voor onze hersenen.

Het brein is een zeer actief orgaan dat veel energie nodig heeft, en creatine speelt hierin een belangrijke rol. Creatinesuppletie kan de concentratie creatine in de hersenen met 5 tot 15% verhogen. Door het verhogen van de creatineconcentratie in de hersenen kan dit supplement helpen bij het ondersteunen van neurale processen die verband houden met geheugenfunctie en cognitieve prestaties. Dit kan vooral nuttig zijn voor oudere mensen, mensen met ernstig slaaptekort of zelfs mensen die herstellen van een hersenschudding.

Hoe werkt dat precies? Nou, creatine helpt de energieproductie in onze hersenen te verhogen, waardoor onze hersencellen beter kunnen functioneren. Ook beschermt creatine onze hersenen tegen schade door vrije radicalen.1 Vrije radicalen zijn kleine, schadelijke deeltjes in ons lichaam die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Ze ontstaan als natuurlijk bijproduct van verschillende processen in het lichaam, zoals de stofwisseling, en kunnen bijdragen aan veroudering en ziekten als er te veel van zijn.

Een recent groot onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Nutritional Reviews, heeft laten zien dat creatinesuppletie potentiële voordelen heeft voor de cognitieve gezondheid.2 De bevindingen zijn veelbelovend. Uit de analyse bleek dat creatinesupplementen tot een verbetering kunnen leiden van het geheugen van gezonde mensen. Dit opent de deur naar een nieuw begrip van creatine als een nuttige aanvulling op onze dagelijkse gezondheidsroutine, niet alleen voor atleten maar voor iedereen die zijn of haar mentale scherpte wil behouden of verbeteren.

Hoewel verder onderzoek nodig is om de precieze mechanismen en optimale doseringen van creatinesupplementen voor het verbeteren van het geheugen te bepalen, zijn de resultaten van deze meta-analyse een stap voorwaarts in ons begrip van de relatie tussen creatine en cognitieve gezondheid.

Terug naar overzicht