Terug naar overzicht

Collageen: van een stralende huid tot gezond kraakbeen

21-12-2023

Suppletie met collageen is momenteel razend populair. Er komen steeds meer soorten collageenproducten op de markt. Deze worden onder meer gebruikt voor het behoud van een mooie huid, dik haar en sterke nagels, maar ook voor gezond kraakbeen (onder andere in de gewrichten) en sterke botten. Welke vorm is geschikt in welke situatie en wat zijn de verschillende werkingsmechanismen? Je leest het in dit artikel.

Wat is collageen?
Collageen is een eiwit en bestanddeel van de bindweefsels in het lichaam. Bindweefsel geeft steun en stevigheid aan het lichaam. Hieronder vallen de ligamenten, pezen, kapsels van gewrichten, bloedvaten, kraakbeen en botweefsel, maar ook de huid. Er zijn 28 verschillende typen collageen te onderscheiden. Het overgrote deel (ruim 90%) van het collageen in het lichaam is type I. Een klein deel is type II en dit deel bevindt zich voornamelijk in het kraakbeen.

Collageen is opgebouwd uit verschillende aminozuren (bouwstenen van eiwitten) en heeft een speciale kenmerkende vorm. De aminozuren vormen lange ketens die om elkaar heen draaien en zogenoemde fibrillen vormen, welke vervolgens samen een grote bundel vormen; de collageenvezels. Deze vezels zorgen in het bindweefsel voor structuur, samenhang, elasticiteit en stevigheid.

Collageen

Soorten collageensupplementen
Er zijn twee vormen collageensupplementen: gehydrolyseerd en ongedenatureerd. Bij gehydrolyseerd collageen wordt het collageenmolecuul opgesplitst in kleine stukjes, collageenpeptiden genaamd. Ongedenatureerd collageen is collageen in de oorspronkelijke ruimtelijke structuur en vorm. Dit collageen is dus niet opgesplitst in kleinere stukken, maar geheel intact.

De verschillende vormen van collageen hebben ook verschillende toepassingen en gebruiksadviezen.

Ongedenatureerd collageen type II (UC-II) voor gezond kraakbeen
Zo is ongedenatureerd collageen type II (UC-II) een interessante stof voor het behoud van gezond kraakbeen in de gewrichten. Ondanks dat het werkingsmechanisme nog niet helemaal duidelijk is, laat onderzoek bij mensen met ongedenatureerd collageen type II veelbelovende resultaten zien. Hiervoor zijn verbazingwekkend genoeg maar kleine hoeveelheden nodig (40 mg).

Ongedenatureerd collageen type I voor soepele gewrichten
Een andere vorm is ongedenatureerd collageen type I. Dit type collageen zit bijvoorbeeld in het membraan van eierschalen. Naast ongedenatureerd collageen type I bevat eierschaalmembraan ook andere bestanddelen die belangrijk zijn voor de gewrichten, waaronder elastine, hyaluronzuur, glucosamine en chondroïtine. Uit onderzoek is gebleken dat eierschaalmembraan, in hoeveelheden van 300 mg, ook gunstig is voor het behoud van soepele gewrichten.

Gehydrolyseerd collageen voor huid, haar en nagels
Gehydrolyseerd collageen, zoals VERISOL collageen, wordt gebruikt voor 'beauty from within'. Het levert bouwstenen voor collageen in het lichaam, waaronder de huid, en kan bijdragen aan elasticiteit, rimpelvermindering, dikker haar en sterkere nagels bij dagelijkse inname van 2,5 gram.

Kort gezegd, collageen is belangrijk voor de bindweefsels in het lichaam. Het kan nuttig zijn om extra collageen te nemen, afhankelijk van het doel. Ongedenatureerd collageen is vooral goed voor het behoud van gezond kraakbeen en een goede gewrichtsfunctie, terwijl gehydrolyseerd collageen belangrijk is voor de gezondheid van de huid, haren en nagels.

Terug naar overzicht