Terug naar overzicht

Collageen type II effectief bij gewrichtsslijtage

10-11-2023

Artrose van de gewrichten, waarvan in de volksmond vaak over ’slijtage’ gesproken wordt, komt in Nederland veelvuldig voor. In 2021 waren er ongeveer 1,5 miljoen mensen met artrose bekend bij de huisarts. En de verwachting is dat deze cijfers de komende jaren blijven stijgen. Klachten van artrose zoals pijn en stijfheid hebben een grote invloed op de levenskwaliteit.

Vaak wordt gedacht dat het bij artrose daadwerkelijk om slijtage gaat. Het blijkt echter dat er geen sprake is van slijtage maar van een ontstekingsproces in de gewrichten. Dit ontstekingsproces is verantwoordelijk voor de klachten en is eigenlijk een activatie van het immuunsysteem. In een gezonde situatie helpt het immuunsysteem bij het herstel van beschadigingen van het kraakbeen die optreden. Wanneer dit proces niet goed verloopt, kan er een blijvende ontstekingsreactie (activiteit van het immuunsysteem) ontstaan die vervolgens zorgt voor nog meer schade. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel met blijvende klachten.

Een zeer belangrijk bestanddeel van kraakbeen is collageen type II. Het blijkt dat inname van deze stof de klachten van artrose kan verminderen.

Wat is collageen en hoe werkt het precies? Je leest het in dit artikel.

Collageen type I en II
Collageen is een eiwit en bestanddeel van de bindweefsels in het lichaam. Bindweefsel geeft steun en stevigheid aan het lichaam. Hieronder vallen de pezen, kapsels van gewrichten, bloedvaten, kraakbeen en botweefsel. Er zijn verschillende typen collageen in het lichaam, het overgrote deel (ruim 90%) van het collageen in het lichaam is type I. Een klein deel is type II en dit deel bevindt zich voornamelijk in het kraakbeen.

Inname van collageen type II kan het beste in de vorm van het UC-II collageen welke afkomstig is uit kippenkraakbeen. Met dit UC-II collageen is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Bijzonder hieraan is dat het ‘ongedenatureerd’ collageen bevat. Dat wil zeggen dat het collageen in de specifieke oorspronkelijke vorm (ruimtelijke structuur) voorkomt. Dit is van belang voor de werking in het lichaam. Wanneer het UC-II collageen namelijk in deze vorm in de darm komt, heeft het effect op het immuunsysteem.

In de darm bevinden zich speciale cellen die de inhoud van de darmen controleren en zorgen voor activatie dan wel remming van het immuunsysteem. Wanneer deze cellen het type II collageen tegenkomen, wordt dit herkend en als veilig (lichaamseigen) bestempeld. De immuuncellen leren zo dat type II collageen veilig is. Wanneer de immuuncellen in aanraking komen met het type II collageen in het kraakbeen zullen er vervolgens ontstekingsremmende stoffen worden gemaakt [bron]. Zo wordt het ontstekingsproces in de gewrichten geremd en nemen de klachten af.

Veelbelovende resultaten uit onderzoek met UC-II 
Het werkingsmechanisme is nog niet compleet in kaart gebracht, maar onderzoek met UC-II laat veelbelovende resultaten zien. Het blijkt dat bij inname van kleine hoeveelheden UC-II (40 mg) er verbeteringen van de klachten optreden, zoals afname van pijn, stijfheid en bewegingsbeperking en minder belemmeringen in het dagelijkse functioneren [bron]. Ook bij mensen met reuma en jeugdreuma verbeterden de klachten [bron] [bron]. De positieve effecten hielden aan bij het gebruik van het UC-II maar de klachten namen weer toe na het staken van het supplement. Langdurige inname kan dus nodig zijn om de positieve effecten te behouden.

Terug naar overzicht