Astaxanthine: een van de sterkste radicalenvangers

06-07-2023

Astaxanthine is een van de krachtigste natuurlijke vrije radicalenvangers die er zijn. Astaxanthine is vooral nuttig tijdens de zomermaanden wanneer het intense zonlicht (veel) meer vrije radicalen in het lichaam creëert (vooral in de huid).

Vrije radicalen, antioxidanten en waarom een appel bruin wordt
Appels die worden blootgesteld aan zuurstof in de lucht worden bruin. Dit gebeurt door vrije radicalen, onstabiele moleculen die één deeltje missen, een elektron. Om ze te stabiliseren, worden ze "elektronenrovers" en brengen zo een kettingreactie teweeg, waarbij de beroofde molecule, die nu instabiel is, zelf weer een elektronenrover wordt. Deze reactie veroorzaakt schade aan cellen, eiwitten en DNA. De vergelijking met appels is dus treffend.


Figuur 1: Schade veroorzaakt door vrije radicalen

Waarom hebben we radicaalvangers nodig?
Radicalenvangers (ook: antioxidanten), zoals het krachtige astaxanthine, maken vrije radicalen onschadelijk en verminderen hun schadelijke effecten. Terwijl vrije radicalen "elektronenrovers" zijn, zijn deze radicaalvangers/antioxidanten "elektronendonoren". Ze zijn in staat elektronen af te staan zonder zelf een elektronenrover te worden.


Afbeelding 2: Hoe antioxidanten werken

Cellen beschermen tegen zonlicht en zuurstof
Astaxanthine is een carotenoïde die wordt geproduceerd door plankton, algen en bepaalde planten, schimmels en bacteriën om zich te verdedigen tegen de schadelijke effecten van zonlicht en zuurstof. De hoogste concentratie astaxanthine wordt aangetroffen in de groene microalg Haematococcus pluvialis. Astaxanthine komt vanuit deze bronnen in de voedselketen terecht.

Astaxanthine is het belangrijkste (roze) pigment in waterdieren zoals zalm, forel, garnalen, krab, kreeft en rivierkreeften. Ook sommige vogels, zoals de flamingo, danken hun kleur aan het pigment astaxanthine. Voor deze dieren is astaxanthine een vitamine-achtige stof die essentieel is voor hun gezondheid. Er is steeds meer bewijs - vooral uit preklinisch onderzoek - dat astaxanthine ook gunstig is voor de menselijke gezondheid.

Astaxanthine is nog steeds een relatief onbekende stof. In de VS heeft talkshowhost Oprah Winfrey echter twee keer dermatoloog en bestsellerauteur Nicholas Perricone uitgenodigd om de uitstekende eigenschappen van de antioxidant astaxanthine te presenteren. Hij raadt astaxanthine aan (in combinatie met het gebruik van een hoogwaardige zonnebrandcrème) om de schadelijke en verouderende effecten van zonlicht op de huid tegen te gaan. Maar astaxanthine kan ook interessant zijn voor sporters en om de gezondheid van de ogen te ondersteunen.

Voedingssupplementen met astaxanthine
Astaxanthine voor gebruik in voedingssupplementen wordt gewonnen uit de eencellige groene microalg Haematococcus pluvialis. Deze alg komt overal ter wereld voor - maar bij voorkeur in de meren van Oost- en Centraal-Afrika en de sneeuwvelden op de Noordpool - en is, zoals gezegd, de rijkste natuurlijke bron van astaxanthine. De groene alg wordt al meer dan 10 jaar gebruikt in voedingssupplementen en is veilig voor consumptie. In voedingssupplementen van bekende fabrikanten wordt het gekweekt en geoogst onder hygiënisch streng gecontroleerde omstandigheden. Een dosis van 6 mg astaxanthine per dag is voldoende voor de meeste toepassingen.