Of het nu als broodbeleg, als dip of gewoon puur wordt gegeten… dit recept is eiwitrijk, lekker en gezond en smaakt zelfgemaakt bijzonder goed!
Het hoofdingrediënt van hummus zijn kikkererwten. Kikkererwten behoren tot de familie van de peulvruchten, zijn eiwitrijke alleskunner en rijk aan voedingsvezels, die de spijsvertering bevorderen. Ze hebben een positief effect op de bloedsuikerspiegel en hebben een lage glycemische index. Ze zijn ook uitstekend geschikt als vleesvervanger voor vegetariërs en veganisten en zijn een optimale eiwitleverancier voor sporters!
Kikkererwten bevatten talrijke gezonde voedingsstoffen. Naast hun rol als bron van eiwitten en vezels zijn ze rijk aan vitamine C, E, bètacaroteen, foliumzuur, vitamine B3 en B5, evenals kalium, fosfor, magnesium, ijzer, zink en mangaan.
Vitamine B3: Een sleutel tot energieproductie
Wie kan er niet af en toe een extra energieboost gebruiken? Dit is precies waar vitamine B3 een belangrijke rol speelt! Er is momenteel veel wetenschappelijke belangstelling voor verschillende vormen van vitamine B3. Deze essentiële vitamine, ook bekend als niacine of nicotinamide, is belangrijk voor de energieproductie in het lichaam.
Vitamine B3 helpt niet alleen vermoeidheid te verminderen, maar bevordert ook de gezondheid van de huid, zenuwen en psychische functies. Omdat je lichaam vitamine B3 niet in voldoende hoeveelheid zelf kan aanmaken, moet het via de voeding worden opgenomen.
Met een evenwichtige voeding die rijk is aan vitamine B3 kun je je energie verhogen en de dag met meer vitaliteit doorkomen. Natuurlijke bronnen zoals tonijn, zalm, ansjovis, lever, kipfilet, rundergehakt en kalkoen leveren deze belangrijke vitamine aan je lichaam. Ook plantaardige bronnen zoals pinda's, zonnebloempitten, chiazaad, champignons, avocado's, bruine rijst, volkorenproducten, erwten, linzen en kikkererwten zijn waardevolle leveranciers van vitamine B3. Ze ondersteunen zo het energiemetabolisme en helpen de energieproductie in je lichaam te optimaliseren.
Ingrediënten voor hummus:
• 350 g kikkererwten in glazen pot (gekookt, uitgelekt gewicht: 220 g)
• 2 el tahin (sesampasta)
• 4 el kefir (alternatief 2 el Griekse yoghurt)
• 1 el olijfolie
• 2 teentjes knoflook (gepeld)
• 1 tl citroensap (vers geperst)
• 1 tl kruidenzout
• ½ tl gemalen komijn
• snufje chilivlokken
Bereiding:
1. Kikkererwten in een vergiet doen, grondig met koud water afspoelen en laten uitlekken.
2. De uitgelekte kikkererwten samen met tahin, kefir, olijfolie, geschilde teentjes knoflook, citroensap, kruidenzout, gemalen komijn en een snufje chilivlokken in een krachtige blender doen. Alles tot een romige massa pureren.
3. Mocht het mengsel te dik zijn, wat ijskoud water toevoegen en opnieuw pureren. Indien nodig verder op smaak brengen.
4. De hummus kan tot ongeveer 5 dagen in de koelkast worden bewaard in een goed afgesloten glas.
Eet smakelijk en veel plezier met uitproberen!
Romy houdt van koken en laat je elke maand kennismaken met een heerlijk, gemakkelijk te bereiden gezond recept! Hiermee wil ze iedereen inspireren om gezond te eten en plezier te krijgen in het koken.
Terug naar overzicht