In de praktijk blijkt dat een groot deel van de bevolking niet voldoet aan de aanbeveling om één keer per week vette vis te eten. Op het gebied van voeding valt daarom al gezondheidswinst te boeken voor veel mensen. Vis is bovendien, naast een bron van EPA en DHA, ook een eiwitbron en een bron van jodium en selenium. Het maakt om al deze redenen deel uit van een gezond voedingspatroon. Niet iedereen kan of wil echter vis eten. Bovendien lijken de optimale innames van deze onmisbare onverzadigde vetzuren hoger te liggen dan de huidige officiële adviezen.
Helaas is het zo dat het nuttigen van extra vis om nog meer omega 3-vetzuren binnen te krijgen, ook problemen met zich mee kan brengen, met name een verhoogde blootstelling aan contaminanten, zoals methylkwik en dioxines, die hier vanuit het milieu in terecht zijn gekomen. Zeker voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind is dat niet wenselijk. Dit probleem speelt niet bij kwalitatief goede visoliesupplementen die gezuiverd worden en deze contaminanten daarom niet of nauwelijks bevatten.
De hoeveelheid omega 3-vetzuren in verse vis is bovendien niet duidelijk en verschilt enorm. Wilde zalm bevat hogere omega 3-gehaltes dan gekweekte zalm. En bij het bereiden van vis kunnen kwetsbare vetzuren verloren gaan. Om verzekerd te zijn van een optimale dagelijkse inname van EPA en DHA, kan aanvulling van de voeding met een visoliesupplement een zinvolle keuze zijn. Bovendien kan een supplement met EPA en DHA een goed alternatief zijn voor mensen die niet van vis houden. Vegetariërs en veganisten, en mensen met een allergie voor vis, kunnen ook kiezen voor een algenoliesupplement, waar tegenwoordig naast DHA vaak eveneens EPA in zit.
Terug naar overzicht