Terug naar overzicht

Bescherm de huid tegen de zon

01-01-2022

Tijdens de zomer is het belangrijk om de huid extra te beschermen tegen de felle zon. Niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland kan de zon erg fel zijn zonder dat je dit in de gaten hebt. Enkele tips om de huid goed te beschermen om zonnebrand te voorkomen:

1. Zonlicht is belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Maar vermijd een overmaat aan zonlicht: met name tussen 11.00 uur en 15.00 uur is de UV-straling zeer sterk en kun je maar beter uit de zon blijven.

2. Insmeren met goede zonnebrandcrème: zonnebrandcrème beschermt de huid tegen UVB-stralen (en soms ook UVA-stralen). Smeer de huid grondig in met minstens factor 25. Kijk kritisch naar de inhoudsstoffen en koop bij voorkeur een natuurlijke zonnebrandcreme.

3. Draag bedekkende kleding: bedekkende kleding biedt de beste bescherming tegen zonnestralen. Denk aan luchtige kleding van linnen of katoen. Een hoed of pet beschermt de huid en het haar tegen de felle zon. 

4. Zorg voor de juiste voedingsstoffen die de huid helpen beschermen tegen oxidatieve schade door UV-straling. Bijvoorbeeld plantaardige olie, (para)noten (vitamine E, selenium) en fruit (vitamine C).

Vitamine E helpt beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht
De belangrijkste functie van vitamine E in het lichaam is het helpen bij de bescherming van cellen en weefsels tegen oxidatieve schade. We staan tegenwoordig allemaal bloot aan ongewenste invloeden van buitenaf (zoals overmatige UV-straling uit zonlicht en milieuvervuiling). Het afweersysteem van onze cellen kan daarom wel wat steun gebruiken. Vitamine E draagt bij aan het behoud van gezonde cellen en weefsels door het wegvangen van vrije radicalen. 

Bronnen van vitamine E zijn plantaardige oliën, noten, zaden, vette vis, eieren, volkorengranen, groenten (waaronder spinazie) en fruit. 

Astaxanthine de meest veelbelovende zonnebrandcrème van binnenuit
Astaxanthine is een relatief onbekende carotenoïde die onder andere wordt gemaakt door plankton, algen en sommige planten om zich te weren tegen de schadelijke effecten van zonlicht en zuurstof. De hoogste concentratie astaxanthine wordt aangetroffen in de groene microalg Haematococcus pluvialis. Astaxanthine is het belangrijkste (roze-rode) pigment in waterdieren zoals zalm, forel, garnaal, krab, die zich voeden met deze microalg.

Astaxanthine behoort tot de krachtigste en veelzijdigste antioxidanten die de natuur te bieden heeft. In de cellen wordt astaxanthine ingebouwd in celmembranen en mitochondriale membranen, waar astaxanthine de aanwezige lipiden en andere gevoelige structuren effectief beschermt tegen oxidatie. Door de ligging langs het hele celmembraan beschermt astaxanthine zowel aan de binnenkant als de buitenkant van het celmembraan. Andere antioxidanten hebben deze eigenschap niet. Bovendien kan astaxanthine in de membraan opgesloten vrije radicalen overhevelen naar de polaire (waterige) zijde van de cel en overdragen aan wateroplosbare antioxidanten zoals vitamine C. Astaxanthine wordt niet voor niets vaak aangetroffen in weefsels die direct blootstaan aan zonlicht zoals de huid en ogen. Hiermee is astaxanthine de meest veelbelovende zonnebrandcrème van binnenuit.

Terug naar overzicht